Όταν πρόκειται για ψηφιακό βιομηχανικό μετασχηματισμό, πρέπει να είστε ανοιχτοί στην έννοια της κλίμακας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας ριζώνει σε μερικά εκπληκτικά μέρη – και σε απίστευτη κλίμακα.

Ψηφιακός Βιομηχανικός Μετασχηματισμός

Η αξία της ψηφιοποίησης σε κλίμακα επιχειρήσεων

Όταν ξεκίνησα στη General Electric, εντυπωσιάστηκα από το όραμα της εταιρείας για ψηφιακό βιομηχανικό μετασχηματισμό: Όχι απλώς ένα πιλοτικό έργο σε μια επιχείρηση σιλό, αλλά μια οριζόντια ώθηση σε όλες τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της GE. Με 300.000 υπαλλήλους και 450 βιομηχανικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως, αυτό φαινόταν σαν μια ανυπέρβλητη πρόκληση.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας άξιζαν τον κόπο. Στην πραγματικότητα, έχουμε αποδεσμεύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κέρδη παραγωγικότητας μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων 730 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι μόνο το 2016. Αναμένουμε να ταιριάξουμε με αυτό το ποσό φέτος και να φτάσουμε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020. Ξεκινήσαμε επίσης την GE Digital, όπου διευθύνω τον οργανισμό Ευρώπης, Ρωσίας και CIS, για να βοηθήσουμε να μεταφέρουμε αυτή την απίστευτη ικανότητα στους πελάτες μας.

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Εταιρείες όπως η BP, η Exelon και η DB Cargo βλέπουν την αξία της ψηφιοποίησης σε επιχειρηματική κλίμακα. Η ψηφιοποίηση μιας εταιρείας τόσο μεγάλης όσο οποιαδήποτε από τις παραπάνω θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση, αλλά η ψηφιοποίηση ενός ολόκληρου βιομηχανικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που καλύπτει ενέργεια, μεταφορές, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και όχι μόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη πιο φιλόδοξη. Και δεν μιλάω για GE.

Συνεργασία για τον Μετασχηματισμό

Η ψηφιοποίηση του Καζακστάν

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, είχα την τιμή να πραγματοποιήσω μια τελετή υπογραφής με τη Samruk-Kazyna στο Φόρουμ της IFSWF στην Αστάνα του Καζακστάν. Οι εταιρείες πορτφόλιο της Samruk-Kazyna καλύπτουν βιομηχανίες τόσο διαφορετικές όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, η παραγωγή ενέργειας και η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας – ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί κυρίως στις βασικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της GE.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο Πρόεδρος Nazarbayev ανακοίνωσε την ψηφιοποίηση ολόκληρης της οικονομίας του Καζακστάν. Το Samruk-Kazyna είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της στρατηγικής που καλύπτει πολλές από τις βιομηχανίες της χώρας και στόχος τους είναι να φέρουν εις πέρας αυτήν την αποστολή προκειμένου να ενισχύσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας. Ήταν τιμή μου να μου ζητηθεί να γίνω μέρος αυτού του ταξιδιού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η GE βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθά τις βιομηχανικές εταιρείες με τις ψηφιακές τους δυνατότητες – άλλωστε έχουμε 125 χρόνια εμπειρίας στο να το κάνουμε αυτό σε όλο τον κόσμο (και 75 χρόνια στο Καζακστάν).

Ωστόσο, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η GE θεωρείται ο προτιμώμενος συνεργάτης της Samruk-Kazyna δεν είναι μόνο η βιομηχανική μας κληρονομιά, αλλά το γεγονός ότι η πλατφόρμα μας για το βιομηχανικό διαδίκτυο, η πλατφόρμα Predix, είναι ανοιχτή.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Στη GE, πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για το βιομηχανικό Διαδίκτυο είναι να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί με άλλες τεχνολογίες όσο το δυνατόν καλύτερα. Για να έχουμε επιτυχία, γνωρίζουμε ότι η πλατφόρμα Predix και οι βιομηχανικές εφαρμογές μας πρέπει να είναι προσβάσιμες και διαθέσιμες για να δημιουργούν γρήγορα αξία για τους πελάτες.

Όταν πρόκειται για ψηφιακό βιομηχανικό μετασχηματισμό, πρέπει να είστε ανοιχτοί στην έννοια της κλίμακας - image 2

Και αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα είναι εύκολη και προσβάσιμη και για προγραμματιστές. Από την κυκλοφορία τον Φεβρουάριο του 2016, έχουμε ήδη αναπτύξει μια κοινότητα 33.000 προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο, με 100 εφαρμογές στην πλατφόρμα.

Φέρνοντας την προσφορά μας για το Predix Platform στο Καζακστάν, θα βοηθήσουμε επίσης τη Samruk-Kazyna να δημιουργήσει μια νέα γενιά επιστημόνων ψηφιακής-βιομηχανίας δεδομένων και μηχανικών λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία για να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται επί τόπου. Πέρα από τις δεξιότητες, η τεχνογνωσία μας θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι βιομηχανικοί ηγέτες που εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι σχετικά με τον ψηφιακό βιομηχανικό μετασχηματισμό, λάβετε υπόψη: Ο ψηφιακός βιομηχανικός μετασχηματισμός υιοθετείται πιο γρήγορα και σε περισσότερα μέρη από ό,τι θα περίμενε κανείς – και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επειδή το Καζακστάν είναι ανοιχτό στον ψηφιακό βιομηχανικό μετασχηματισμό, θα να είναι επίσης επιτυχημένο στην κλιμάκωση της οικονομίας του.

GE Digital, Putting industrial data to work.

Μετάφραση:
Λάμπης Κουζούμπασης, Μηχανικός Συστημάτων Ελέγχου,
ΚΗΡΕΑΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΙΚΕ