Πώς να αυξήσετε την αξία από κάθε βήμα του ταξιδιού σας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε όποια βιομηχανία κι αν ανήκετε, είναι αδύνατο να αποφύγετε το Industrial Internet of Things (IIoT), το Industry 4.0 και τον καταιγισμό των όρων που συνοδεύουν και τα δύο. Digital Twins, τεχνητή νοημοσύνη (AI), μηχανική μάθηση, προγνωστική συντήρηση και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – υπάρχουν ήδη αρκετά νέα εργαλεία και τεχνολογίες που κυκλοφορούν στην αγορά για να προκαλέσουν πονοκέφαλο σε κάθε κατασκευαστή.

Ωστόσο, ενώ αυτές οι τεχνολογίες είναι νέες για πολλούς κατασκευαστές, η αγορά κινείται γρήγορα και υπάρχουν ήδη πολλές κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες που βλέπουν τα οφέλη των δραστηριοτήτων ψηφιακού μετασχηματισμού τους να αυξάνονται σε σταθερή ταχύτητα και κλίμακα.

Γιατί να ασχοληθείτε; Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών λογισμικού για τη σύνδεση μηχανών στο Industrial Internet of Things (IIoT) προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους μέσω βελτιωμένης παραγωγικότητας, μειωμένης σπατάλης και βελτιστοποιημένων διαδικασιών συντήρησης. Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα όπως ένα μοντέλο εξυπηρέτησης, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι το απόγειο της δημιουργίας αξίας τόσο για τους πελάτες όσο και για τους κατασκευαστές.

Μοντέλο εξυπηρέτησης είναι μια διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων για την παροχή υπηρεσιών και λύσεων που συμπληρώνουν τις παραδοσιακές προσφορές προϊόντων και παρέχουν πρόσθετες ροές εσόδων. Αυτή η προσέγγιση προστατεύει επίσης από διαταραχές από εξωτερικούς τεχνολογικούς ανταγωνιστές – κάτι που γνωρίζουν καλά οι καταναλωτικές βιομηχανίες ταξί, ξενοδοχείων και μουσικής, από τότε που η άνοδος της Uber, της Airbnb και του Spotify μετέτρεψε τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα.

Ψηφιακό ταξίδι

Τρία βασικά στάδια του ταξιδιού του ψηφιακού μετασχηματισμού

Τι είδους εταιρείες πρωτοστατούν στις δραστηριότητες ψηφιακού μετασχηματισμού; Η αλήθεια είναι ότι διαφορετικοί κλάδοι υιοθετούν διαφορετικές τεχνολογίες με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά σε κάθε κλάδο υπάρχουν ηγέτες που επιτυγχάνουν πραγματικά αποτελέσματα. Για αυτούς τους ηγέτες, το Industry 4.0 δεν είναι πλέον ένα θέμα ηγεσίας σκέψης, αλλά ένας βοηθητικός παράγοντας στις στρατηγικές ανάπτυξής τους.

Στην GE Digital, βλέπουμε τρία βασικά στάδια αυτού του ταξιδιού: διασύνδεση, βελτιστοποίηση και καινοτομία.

Πώς να αυξήσετε την αξία από κάθε βήμα του ταξιδιού σας στον ψηφιακό μετασχηματισμό - image

Ένα τυπικό ψηφιακό βιομηχανικό ταξίδι

Διασύνδεση και ψηφιοποίηση

Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή των λειτουργιών σας περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εποπτείας πραγματικού χρόνου σε απόδοση κεφαλαίου για όλες τις συσκευές. Με μια πλήρως συνδεδεμένη και ψηφιακά προσανατολισμένη επιχείρηση, μπορείτε να αρχίσετε να συλλέγετε περισσότερα δεδομένα και να τα κάνετε ενεργά.

Βελτιστοποίηση λειτουργιών

Με την διασυνδεσιμότητα, ο μετασχηματισμός συνεχίζεται με μια πιο κατανεμημένη δυναμική και με διαχείριση των λειτουργιών σε πραγματικό χρόνο.

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα σας ως διαφοροποιητή — αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να μειώσετε τον χρόνο παράδοσης και να αυξήσετε την απόδοση, για παράδειγμα. Έχει να κάνει με την προβολή των λειτουργιών του εργοστασίου, την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την παροχή ευελιξίας, την επιτάχυνση του χρόνου προς την αγορά και την κάλυψη των αναγκών των πελατών.

Καινοτομία και κλίμακα

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ενός ψηφιακού μετασχηματισμού συνεπάγεται τη χρήση μηχανικής μάθησης και των καινοτομιών της τεχνητής νοημοσύνης. Ανεβείτε στο επόμενο επίπεδο, επιτρέποντας στην επιχείρησή σας την ενεργοποίηση της διαφοροποίησης και την τιμολόγηση των υπηρεσιών με βάση την αξία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην παραγωγή

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την GE Digital και την IndustryWeek, 1 στις 4 εταιρείες δήλωσαν ότι «δεν είναι ακόμα εκεί τεχνολογικά» όταν πρόκειται για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Είναι καιρός να ξεπεράσουμε τα εσωτερικά εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δείτε πώς ορισμένες εταιρείες μπόρεσαν να οδηγηθούν στην επιτυχία.

Η Subaru είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς τα λογισμικά αυτοματισμού, η διαχείριση βιομηχανικών δεδομένων και η ανάλυση μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. Η Subaru είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ και τα τελευταία 12 χρόνια, η σουίτα προϊόντων Proficy της GE Digital τις βοήθησε να:

  • Αυξήσουν τον όγκο παραγωγής κατά 300% και να καλύψουν την ετήσια αύξηση της ζήτησης χωρίς αύξηση του μεγέθους των παραγωγικών εγκαταστάσεων.
  • Να παρέχουν τον ταχύτερο χρόνο παράδοσης για οποιοδήποτε αυτοκίνητο στις ΗΠΑ: μόνο 24 ημέρες από την παραγγελία μέχρι την ολοκλήρωση.
  • Αυξήσουν τον χρόνο λειτουργίας στο κατάστημα περιποίησης στο 98,6% το 2018 (μετά από οκτώ χρόνια αυξημένου χρόνου λειτουργίας και βελτιώσεων ποιότητας).

Ενώ το ταξίδι της Subaru ξεκίνησε με το HMI/SCADA της GE Digital, η ομάδα ενίσχυσε την καινοτομία και τη βελτιστοποίησή της ακόμη περισσότερο με Historians, MES και APM.

Ομοίως, η Symeta Hybrid – η οποία εκτυπώνει και αποστέλλει καθημερινά περισσότερες από 1.800.000 εξατομικευμένες σελίδες για τους πελάτες της – κατάφερε να επιτύχει 99% αξιοπιστία παράδοσης. Η εταιρεία βασίστηκε στα θεμέλια του HMI/SCADA της GE Digital, ενισχύοντας με λύσεις MES και προγραμματισμού. Τώρα, η ομάδα έχει 100% ορατότητα στη διακοπή λειτουργίας για μέγιστη βελτιστοποίηση.

Τέλος, η Yuria-Pharm, μια εξειδικευμένη φαρμακευτική εταιρεία, εφάρμοσε μια κατασκευαστική λύση τριών επιπέδων με τοπικό έλεγχο και αυτοματοποίηση τμημάτων διεργασιών, εποπτικό έλεγχο και αναλυτικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, η Yuria-Pharm πέτυχε αύξηση 20% στον ΟΕΕ, μείωση 70% στις απώλειες παραγωγικότητας και μείωση 80% στο χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Λύσεις για σήμερα, κλίμακα για αύριο

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εδώ, οπότε πώς θα αυξήσετε την αξία για την επιχείρησή σας;

Η εξοικονόμηση κόστους, η βελτιωμένη παραγωγικότητα, η μειωμένη σπατάλη, οι βελτιστοποιημένες διαδικασίες συντήρησης, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και η βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών είναι όλα στο μείγμα για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

Χρειάζεστε ιδέες που θα προωθούν την επιχείρησή σας — ιδέες που λειτουργούν, και υπάρχει άφθονη έμπνευση αν κοιτάξετε γύρω σας.

Matt Wells, Vice President, Product Management, GE Digital

Μετάφραση:
Λάμπης Κουζούμπασης, Μηχανικός Συστημάτων Ελέγχου,
ΚΗΡΕΑΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΙΚΕ