Ιστορίες επιτυχίας: Η περιοχή του Waterloo εκσυγχρονίζει το σύστημα νερού για να εξασφαλίσει την υψηλότερη ποιότητα

Η Περιφέρεια του Βατερλό είναι ένας περιφερειακός δήμος στο Νότιο Οντάριο του Καναδά με πληθυσμό 535.154 κατοίκους.

Το σύστημα ύδρευσης της Περιφέρειας διαθέτει περισσότερες από 80 εγκαταστάσεις και παρέχει νερό σε επτά κοινότητες: την πόλη του Κέμπριτζ, το Κίτσενερ και το Βατερλό, και τα Township’s of North Dumfries, Wellesley, Wilmot και Woolwich.

Πρόβλημα

Το τμήμα Υπηρεσιών Υδάτων του Περιφερειακού Δήμου Waterloo συνεργάζεται με την GrayMatter, έναν συνεργάτη της GE Digital, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός προγράμματος αναβάθμισης iFIX SCADA που έχει σχεδιαστεί για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής και των μεθόδων λειτουργίας της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές εξοπλισμού έχουν καταργήσει σταδιακά το υλικό ή το λογισμικό. Άλλα συστήματα δεν διέθεταν χαρακτηριστικά του κλάδου ή δεν είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης βέλτιστων πρακτικών από φορείς βιομηχανικών προτύπων, όπως το ISA. Η Περιφέρεια συνέχισε το έργο για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και την παροχή νερού που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας για την περιοχή εξυπηρέτησης της.

Λύση

Η ομάδα προϊόντων Region κατέρριψε όλα τα συστήματα στο περιβάλλον SCADA του τμήματος νερού, δίνοντας κατάλληλες προϋποθέσεις και ιεραρχώντας τις πιο απαιτητικές εργασίες, όπως η αφαίρεση και η αντικατάσταση εξαρτημάτων υλικού που έχουν διακοπεί. Ο Leigh McDermott, ανώτερος διευθυντής έργου στην περιοχή είπε ότι η πιο σημαντική βελτίωση ήταν η βελτιωμένη ευκρίνεια και ακρίβεια των οθονών γραφικών υψηλής απόδοσης iFIX HMI/SCADA.

«Είναι πραγματικά η διεπαφή για οτιδήποτε κάνουμε. Προσπαθούμε πραγματικά να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο όλο το προσωπικό μας αλληλεπιδρά με τα συστήματά μας. Η GrayMatter συμμετείχε στη διαδικασία ανάπτυξης οθόνης από την αρχή».

Leigh McDermot – Senior Project Manager, Region of Waterloo

Νίκες

Σύμφωνα με τον McDermott, οι νέες διεπαφές γραφικών υψηλής απόδοσης, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης, επιτρέπουν στους χειριστές να εντοπίζουν γρήγορα δυσμενείς ή μη τυποποιημένες συνθήκες στο σύστημα ύδρευσης.

Οι χειριστές μπορούν να πλοηγηθούν διαισθητικά στο σύστημα SCADA, να κατανοήσουν την κατάσταση του συστήματος και κυρίως να δουν τι συμβαίνει γρήγορα. Οι οθόνες HMI-SCADA ακολουθούν το πρότυπο ANSI/ISA-101.01-2015, Human Machine Interfaces for Process Automation Systems Standard. Τα χρώματα υποδεικνύουν συναγερμό και τα μοναδικά σχήματα μπορούν να εντοπίσουν ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα.

Παραδείγματα δυσμενών συνθηκών περιλαμβάνουν: υπερχείλιση δεξαμενής, υψηλή πίεση στο σύστημα διανομής, αστοχία αντλίας χλωρίου και υψηλή θολότητα. Χρησιμοποιούνται μοναδικά στυλ μετρητών για την εκικοίωση με τους τύπους οργάνων. Οι χειριστές μπορούν να αναγνωρίσουν μια παράμετρο χωρίς να χρειάζονται χρώματα ή τίτλους για να την αναγνωρίσουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αποδόσεις θα επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις για το σύστημα.

Κοιτώντας μπροστά

Υπάρχουν περαιτέρω εξοικονομήσεις που πρέπει να επιτευχθούν μέσω του μειωμένου χρόνου που απαιτείται για τον εντοπισμό μιας κρίσιμης κατάστασης σε εξέλιξη πριν από τη ζημιά ή το χρόνο διακοπής λειτουργίας, για να μην αναφέρουμε τη μείωση των κινδύνων.

Η νέα διαμόρφωση συστήματος iFIX θα επιτρέψει επίσης στην Περιφέρεια να εξαλείψει τον περιττό προγραμματισμό των τοπικών διεπαφών χειριστή στους απομακρυσμένους σταθμούς τους χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο χώρο αποθήκευσης γραφικών και κλιμακωτούς thin clients.

Όλες οι αλλαγές αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση και τον εξορθολογισμό του συστήματος ύδρευσης.

Download the Region of Waterloo customer story.

«Τυποποιούμε τον τρόπο εμφάνισης των δεδομένων. Δουλεύει. Είχαμε ένα σχόλιο από χειριστή ότι καταλάβαιναν καλύτερα τι συνέβαινε σε σύγκριση με τις αρχικές μας οθόνες».

Leigh McDermott – Senior Project Manager, Region of Waterloo

Μετάφραση:
Λάμπης Κουζούμπασης, Μηχανικός Συστημάτων Ελέγχου,
ΚΗΡΕΑΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΙΚΕ